Hva koster ferien betalt med forbrukslån?

Det er fullt mulig å ta opp forbrukslån for å reise på ferie, men turen kan bli dyrere av slikt. For å begrense de ekstra kostnadene med en velfortjent ferie, har vi samlet noen praktiske råd. Gode ferieminner kan riktignok ikke gis en pengeverdi, men det er likevel om å gjøre å unngå unødvendige fordyrelser.

Forbrukslån kan brukes til alt

Det stilles ingen særskilte krav til hva du kan bruke et forbrukslån til, i motsetning til for eksempel et boliglån. Fleksibiliteten med denne låneformen har gjort at ferier er blant de hyppigste formålene. For de fleste betyr dette at ferien blir dyrere enn om de hadde betalt med oppsparte midler. Hva totalkostnadene blir avhenger av rentebetingelser, gebyrer og hvor fort man betaler tilbake de lånte pengene.

Finn det rimeligste alternativet

Prisen på ferien blir retningsgivende for hva lånet koster. Om du for eksempel låner og bruker 50 000 kroner på en ferietur, er det stor forskjell på om det går et år før lånet er oppgjort, eller 3 måneder.

Etableringsgebyret er rundt 900 kroner hos de fleste banker som tilbyr store forbrukslån på flere hundre tusen kroner. Det samme gebyret er ofte betydelig lavere hos banker som kun tilbyr smålån. Låner du under 75 000 kroner hos Santander, slipper du hele utgiften (Santander krever etableringsgebyr kun for lån over denne summen). Bankene med smålån kan imidlertid ha høyere gjennomsnittlige rentesatser som utgangspunkt. Planlegger du å betale tilbake lånet til ferie raskt, vil det vanligvis lønne seg å se på banker med lavest mulig etableringsgebyr. Skal du bruke lengre tid på nedbetalingen, vil det bli billigere å låne i den banken som tilbyr de laveste rentene. Et sted å starte for sammenligning av forbrukslån uten sikkerhet er gjennom forbrukslån.no/.

Betal raskt tilbake

Idéelt sett kan du komme ut med et lån uten etableringsgebyr, som du da betaler tilbake over for eksempel 3 måneder, med sparebeltet godt innstrammet. Da blir kostnadene begrenset til de månedlige rentene, pluss eventuelle terminomkostninger (normalt cirka 45 kroner per måned). Reglene er slik at det ikke skal koste ekstra å innfri lånet raskere enn den opprinnelige låneavtalen. For å finne ut hva som lønner seg, anbefaler vi at du søker om å låne fra flere banker, og velger deretter det lånet som blir billigst innenfor den tidsrammen for tilbakebetaling som du mener er realistisk.

Hvor raskt kan man få lån til ferie?

19728995_s

Nesten alle banker som tilbyr forbrukslån uten sikkerhet, utbetaler pengene så snart den signerte låneavtalen er returnert til banken. Dermed er det mulig å få pengene på konto samme dagen man søker. Sendte du inn forespørselen tidlig en ukedag, svarer banken deg som regel innen 1 time. Ble deretter avtalen inngått noenlunde raskt etterpå, vil pengene overføres samme dag. Noe avhengig av hvilken bank du bruker, betyr dette at du enten har pengene på konto samme dag, eller den påfølgende virkedagen.

Nødpenger når du er i utlandet

Om du skulle trenge ekstra midler når du allerede befinner deg på ferie i utlandet, er det om å gjøre å være forberedt. Har du med deg BankID, er du reddet og kan skaffe deg lån på dagen. Med BankID slipper du å signere en fysisk låneavtale, og kan signere online i stedet. Alternativet innebærer å sende låneavtalen i posten, noe som i verste fall resulterer i at du er tilbake i hjemlandet igjen før lånet blir utbetalt.

Du kan også spare store beløp

I noen tilfeller er det faktisk gunstig å låne til ferie. Hva om du oppdager et sterkt rabattert tilbud i januar på drømmeferien, og du ikke kan foreta bestillingen fordi du mangler penger? I noen tilfeller kan det hende at akkurat den ferien dobler seg i pris innen fellesferien starter. De renteutgiftene du får på et forbrukslån som brukes til å betale ferien, kan bli mindre enn besparelsen, så lenge lånet gjøres opp raskt. I stedet for å vente til feriepengene kommer i juli, er det mulig å låne på dagen og slå til på tilbudet. Deretter kan man bruke feriepengene eller ekstra lønn til å betale ned raskt på lånet.